bladmuziek/arrangement Adieu, mein kleiner Gardeoffizier

“Adieu, Mein Kleiner Gardeoffizier” is een bekend Duits lied dat werd gecomponeerd door Peter Kreuder en Hans Fritz Beckmann. Het lied verscheen voor het eerst in 1939 en werd populair tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het nummer vertelt het verhaal van een jonge vrouw die afscheid neemt van haar geliefde, een jonge gardeofficier, die wordt opgeroepen om te dienen in het leger. Het lied drukt de emoties uit van verdriet, verlangen en onzekerheid die gepaard gaan met het afscheid nemen van een geliefde die naar oorlog vertrekt.

“Adieu, Mein Kleiner Gardeoffizier” werd een populaire hit in Duitsland en werd vaak gezongen tijdens concerten, radio-uitzendingen en bijeenkomsten van soldaten en hun families. Het lied raakte een gevoelige snaar bij mensen die te maken hadden met de scheiding en het verlies van geliefden tijdens de oorlog.

Hoewel het nummer in eerste instantie in een oorlogscontext populair was, heeft het na verloop van tijd een bredere betekenis gekregen en wordt het nog steeds gezongen en opgenomen door artiesten in verschillende muziekgenres. Het symboliseert de universele ervaring van afscheid nemen van dierbaren en het verlangen naar hun terugkeer, wat resonantie vindt bij mensen in verschillende tijden en culturen.

“Adieu, Mein Kleiner Gardeoffizier” blijft een iconisch Duits lied dat herinnert aan de emotionele impact van oorlog en afscheid, en het blijft een belangrijk stukje muzikale geschiedenis.

Bekijk hier een voorbeeldpartij.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (iets moeilijker voor solo-sax, zie voorbeeldpartij)
Kosten: 25 euro

Klik hier om dit nummer te bestellen. U ontvangt een bevestigingsmail met de factuur. Na de betaling wordt het nummer direct gemaild.