Bladmuziek / Arrangement Als de klok van Arnemuiden

“Als de klok van Arnemuiden” is een bekend Nederlands zeemanslied dat teruggaat tot de 19e eeuw. Het lied vertelt het verhaal van een kapitein die op zee vaart en verlangt naar huis, naar Arnemuiden, een stadje in de provincie Zeeland. Het nummer is geschreven door Adriaan de Roover en de melodie is gebaseerd op een oudere Franse melodie genaamd “Le Carillon de Dunkerque”.

De tekst van het lied beschrijft de gevoelens van heimwee en verlangen van de kapitein, die graag weer de klok van Arnemuiden zou willen horen luiden. De klok van de stad fungeert als een symbool van thuis en herinnert de kapitein aan zijn geliefden en het leven aan wal. Het lied benadrukt de zware en eenzame levensstijl van zeelieden, die vaak maanden of zelfs jaren van huis waren.

“Als de klok van Arnemuiden” is een populair en geliefd nummer in Nederland, vooral in maritieme kringen. Het wordt vaak gezongen tijdens evenementen zoals zeemansconcerten, festivals en maritieme herdenkingen. De melodie is vrolijk en meeslepend, maar de tekst weerspiegelt ook de weemoedige en melancholische gevoelens van de zeelieden.

Het nummer heeft de tand des tijds doorstaan en blijft een iconisch onderdeel van de Nederlandse muzikale traditie, waarbij het de zeevaartgeschiedenis en het maritieme erfgoed van het land levend houdt.

Arrangementen op deze site zijn geschreven voor een carnavalsband, hofkapel, joekskapel, funkapel, carnavalsorkest, blaaskapel, blaasband (niet voor harmonie- of fanfare-orkesten). Vrijwel alle partijen zijn meerstemmig geschreven voor trompet, trombone en alt-saxofoon en enkelstemming voor bariton en tenorsax (soms meerstemmig) en BbBas. Op verzoek kunnen bestaande stemmen worden omgezet. De arrangementen zijn voorzien van een directiepartij, maar bevatten geen slagwerkpartijen. De partijen worden als pdf geleverd.  

Bekijk hier een voorbeeldpartij.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Kosten: 25 euro

Klik hier om dit nummer te bestellen.

Dit nummer is eerder gearrangeerd in opdracht van de Funkapel Berlicum.